Közlekedő Tömeg

Javaslat a 212-es busz megbízhatóságának javítására

2017. október 12. - Közlekedő Tömeg

Évek óta kiszámíthatatlanul közlekedik a 212-es busz – Javaslatcsomagot dolgoztunk ki a járat megbízhatóságának javítása érdekében.

dscn6697_masolata.JPG

A busz vonalán rendszeresek a torlódások, a menetrend hibás tervezéséből fakadóan pedig a késések kezelésére nincs mód. Így az sem ritka, hogy a buszok egyenletes 7-8 perc helyett 2-20 percenként követik egymást, ilyenkor elkerülhetetlen a nagy zsúfoltság, sokszor utaslemaradás is jellemző. Jól mutatja a probléma súlyosságát, hogy a BKK már két éve is azt állította, hogy tervezi felülvizsgálni a járat közlekedésének rendjét, erre azonban máig nem került sor.

Persze nem a 212-es az egyetlen busz, amely rendszertelenül jár: az utóbbi években már sokkal ritkábban került sor a járatok felülvizsgálatára, pedig a FUTÁR forgalomirányítási rendszer minden adatot rögzít, ami egy menetrendi korrekció megtervezéséhez szükséges.

Tervezetünk a linkre kattintva érhető el, mely egyrészt menetrend-módosítási, másrészt forgalomtechnikai javaslatokat tartalmaz – így a buszok nemcsak kiszámíthatóbban, de gyorsabban is közlekedhetnének.

http://kozlekedotomeg.hu/docs/Kozlekedo_Tomeg_2017-10_212_menetrend_javaslat.pdf

Javaslatainkkal Pokorni Zoltán polgármester urat, és a BKK-t is megkerestük.

Frissítés: megérkezett a BKK válasza az üggyel kapcsolatban. A menetrenddel és a menetidőkkel kapcsolatos felvetéseinkre nem érkezett reakció, így ez ügyben újra megkeressük a BKK-t.

"A BKK Zrt.-hez 2017. október 10-én érkezett „Javaslat a 212-es busz menetrendjének korrigálására” tárgyú elektronikus levelére hivatkozva az alábbi választ adjuk.

Tekintettel arra, hogy a fővárosi utak forgalmi rendjének kialakítása és a jelzőlámpák hangolása a Budapest Közút Zrt. illetékessége, a BKK Zrt. velük közösen vizsgálta meg az Ön által küldött anyagban problémásként megjelölt helyszíneket.

Utasforgalom és hálózati szerep

A 212-es autóbusz egy több funkciót ellátó járat, amely a Bocskai út – Karolina út térségének a dél-pesti és hegyvidéki kapcsolatát együttesen biztosítja. A járat a budai fonódó villamoshálózat átadása után jelentőségéből és utasforgalmából is veszített: a 2015. évi, illetve a 2016. tavaszi (a budai fonódó villamoshálózat megvalósulása előtti, illetve közvetlenül az utáni) állapothoz képest a 2017. évi adatok mintegy 20%-os átlagos forgalomcsökkenést mutatnak a vonal csúcskeresztmetszetén, amely továbbra is az Újbuda-központ és Vincellér utca közötti szakasz. Ez a legterheltebb csúcsórai kihasználtságot tekintve a reggeli időszakban 81%-ról 65%-ra történő csökkenést, délután pedig 71%-ról 57%-ra történő változást jelent. A fonódó villamoshálózat az Újbuda-központ – BAH-csomópont közötti szakaszon tehát enyhítette a korábbi zsúfoltságot, a járat a jelenlegi kapacitásával megfelelő színvonalon biztosítja az utazási igények kiszolgálását.

Forgalomtechnikai problémák

A felvetett beavatkozási lehetőségek közül három (Orbánhegyi út – Németvölgyi út, jelzőlámpa; Királyhágó téri mozgássérült parkoló áthelyezése; Október 23. utcai buszsáv) csak rövid ideig és a követési egyenletességet nem feltétlenül rontva áll fenn. Az Október 23. utcai buszsávot a 4-es villamos legközelebbi pótlásának idején a BKK kísérleti jelleggel alakítja majd ki, míg a Karolina út – Villányi útvonal torlódásait a BAH-csomópontban egy 2018-ban tervezett kisebb átalakítás kapacitásnövelő hatása csökkentheti majd.

A levelében szereplő felvetéseken túl a BKK Zrt. vizsgálja a Királyhágó téren a 212-es járat Boráros tér irányú buszmegálló áthelyezésének lehetőségét a Böszörményi útra, a 102-es járattal közös megállóba. Ez tovább segítheti a 212-es busz haladását.

Egyéb fejlesztések

A Normafa irányában Svábhegy megállóhely kettős jellegű, az átszállás a közel egyszerre érkező járművek között jelenleg is lehetséges. A 212-es és a 21-es viszonylat menetrendjének következő felülvizsgálatakor a BKK megvizsgálja a biztosabb csatlakozás alkalmazásának lehetőségét.

Szombat délelőttönként a kiránduló forgalom hatására is csak 50-60% közötti maximális kihasználtsággal közlekednek az autóbuszok a BKK mérései szerint. Utasforgalmi szempontból a jelzett időszakban sűrűbb követés biztosítása nem indokolt, a piaci és bevásárlóforgalmi igényeket is megfelelő színvonalon tudja kiszolgálni a járat.

A kerékpárok szállítása a 60-as fogaskerekű karbantartásának idején csak az Adonis utca és a Svábhegy közti szakaszon volt engedélyezett. Az elmúlt időszakban szerzett kedvező tapasztalatok miatt a hegyvidéki járatok – többek között a 212-es járat – esetében a BKK vizsgálja a szolgáltatás kiterjesztésének feltételeit. A BKK Zrt. célja a kerékpárszállítási lehetőségek további bővítése.

Észrevételeit köszönjük.

Budapest, 2018. január 9."

süti beállítások módosítása