Közlekedő Tömeg

Ismét járatritkításra készül a BKK

Jóval kevesebb busz járna Normafához.

2017. június 26. - Közlekedő Tömeg

A BKK a XII. kerületi önkormányzat együttműködésével június 20-án közzétett egy, a 21-es járatcsaládot érintő társadalmi egyeztetést, melyet a BKK sem hivatalos közleményként, sem Facebook-bejegyzésként nem hirdetett meg. Meg is van az oka a titkolózásnak: terveik szerint a 21A járat lerövidülne hétköznapokon, így Normafához és Svábhegyre jelentősen ritkábban, a Széll Kálmán tér és a Svábhegy között pedig sokkal egyenetlenebbül járnának a buszok. A tervezet komoly kockázatokat hordoz a 21-es és 21A vonalak minden utasa számára.

Ezúttal minden ügyfélnek jogi eszköze van a járatritkítás megakadályozására: a tervezetet véleményezni lehet, a BKK-nak pedig kötelessége figyelembe venni az észrevételeket.

Segíts megakadályozni a járatritkítást!

A VÉLEMÉNYKÜLDÉSI HATÁRIDŐ LEJÁRT. TÖBB SZÁZAN SEGÍTETTETEK NEKÜNK. KÖSZÖNJÜK!

A 21A rövidítésének következményei

1. Svábhegy és Normafa között jelentősen ritkábban járnának a buszok
Ezen a szakaszon több lakótelep, egy főiskolai campus és egy kollégium is helyet foglal – ma csúcsidőben a buszok utasainak fele érkezik erről a szakaszról, ezekre a területekre mégis közelítőleg fele annyi busz fog csak járni, mint ma. Ezzel természetesen Normafa kiszolgálása is jelentősen romlik, bár a BKK és az Önkormányzat szerint így majd “még vonzóbbá válik” a fővárosiak kedvenc pihenőhelye.

2. Svábhegy és Széll Kálmán tér között sokkal egyenetlenebbül járnak majd a buszok, utaslemaradás várható
Ha a Normafa környékén fele annyi busz jár, akkor azok egyenként kétszer annyi utast szállítanak, tehát Svábhegyhez már jóval zsúfoltabban érkeznek meg. Egy zsúfoltabb buszra nehezebb felszállni, így több ideig tartózkodik a megállóban és ezért lassabban is halad. Ráadásul hamarabb meg is telik, így az Óra út, Nógrádi utca és Pethényi út megállóknál gyakran minden második busz annyira tele lesz, hogy nem lehet majd felférni. A lassabb haladás pedig természetesen azt is jelenti, hogy hiába lesz 3-4 perc írva a menetrendi táblára, a busz csak jóval később érkezik majd meg.

Az önkormányzat és a BKK az intézkedést azzal indokolja, hogy így felszabadítható a Normafa buszforduló a kirándulók részére, a tervezet azonban ezzel önmagának mond ellent: Hétvégente nemhogy a mai 21-es és 21A, de még a 212-es buszok is felmennének Normafáig, azaz a buszfordulót mindenképpen üzemben kellene tartani, azt pihenésre használni így lehetetlen.

süti beállítások módosítása