Közlekedő Tömeg

Elfelejtett villamospótlás

2016. szeptember 24. - Közlekedő Tömeg

A mostani hétvége már nem az első, hogy hiányosság miatt nem fog jól működni egyik útvonaltervező sem Budapesten: a 4-es, 6-os villamosok (helyesen) kikerültek a BKK hivatalos adatbázisából, a pótlóbuszok azonban nem kerültek be. Azok az utasok, akik a Nagykörút környékére terveznek útvonalat, valószínűleg hatalmas, értelmetlen kerülőkkel szembesülnek majd.

Nyár végén a Google Maps útvonaltervezőjét használók figyelmeztetéssel szembesültek ‒ az adatok nem frissek, a menetrendek azóta módosulhattak. Az őszi iskolakezdés után is a nyári szünetben érvényes menetrendekkel, járatokkal számolt a Google Maps, feltételezhetően azért, mert a BKK által összeállított adatbázis hibás volt - a világ többi városában ez a szolgáltatás nem állt le.

Most a teljes 4-es, 6-os villamospótlás maradt ki, és mivel szinte minden budapesti menetrendkezelő, útvonaltervező alkalmazás ebből az adatbázisból táplálkozik, kijelenthető, hogy egyik sem fog jól működni. A BKK saját utazástervezőjébe szombat hajnalban ugyan bekerültek a pótlóbuszok, de ezt a külsős utazástervező alkalmazások (pl. a Budapesti Menetrend) már nem tudják átvenni.

 

Ez azokon sem segít, akik már pénteken vagy korábban megtervezték hétvégi útjukat.

Noha a képen látható példa szélsőséges eset, könnyű találni olyan utazást, ahol nem feltűnő, hogy lenne akár 10-20 perccel gyorsabb eljutási lehetőség is.

Erre példa a 3-as metró Határ úti állomásának elérése a Budafoki útról: a Nagykörúti közlekedés hiányában az utazástervezők jellemzően azt ajánlják, hogy a 20 percenként járó 133E busszal, a Ferenciek tere felé kerülve érjük el a metrót Corvin-negyedi átszállás és a sűrű pótlóbusz helyett.

A ritkán tömegközlekedő utasok legnagyobb nehézsége, hogy nehezen igazodnak el ‒ pláne ha a piacvezető Google Maps és számos app sem tud jó útvonalat tervezni.

Reméljük, a fentiek egyedi esetek, és a BKK a jövőben figyelni fog arra, hogy adatbázisába ne kerüljön komoly hiba, és időben elérhetővé tegyék az adataikat az útvonaltervezők számára.

süti beállítások módosítása