Közlekedő Tömeg

Metrópótló Kisokos

Információk, tanácsok a metrópótlás idejére

2017. november 10. - Közlekedő Tömeg

Metrópótlás hétvégén

Hétvégente az M3-as metró teljes vonalán pótlóbusz jár, jelentősen hosszabb menetidővel. Könnyen lehet, hogy más útvonalon gyorsabban eléred az úti célodat, ebben segít neked a BKK FUTÁR weboldala és mobilapplikációja. http://futar.bkk.hu/

Javasoljuk, hogy ha teheted, használd a Budapest-bérlettel is igénybe vehető elővárosi vonatokat, vagy közlekedj saját kerékpárral, illetve Bubival.

Metrópótlás héköznap

A metró közlekedése munkanapokon hajnaltól 20:30-ig:
– M3-as metró: Kőbánya-Kispest – Lehel tér között közlekedik
– M3 metrópótló autóbusz: Lehel tér – Újpest-Központ – Újpest, Árpád üzletház között közlekedik
– M3A metrópótló autóbusz: Lehel tér – Újpest-Központ között közlekedik
Az M3-M3A pótlóbuszok együttesen átlagosan 45-60 másodpercenként járnak, jelentősen hosszabb menetidővel. Könnyen lehet, hogy más útvonalon gyorsabban eléred az úti célodat, ebben segít neked a BKK FUTÁR weboldala és mobilapplikációja.

Közlekedő Tömeg fényképe.

Metrópótló villamosok

A metrópótló buszok mellett a Lehel tér M és Újpest-központ M között a jelentősen sűrűbben, tágas, 3 kocsis szerelvényekkel közlekedő metrópótló villamosok is igénybe vehetőek.
– 12-es villamos: munkanapokon 12M jelzéssel hosszabb útvonalon, Rákospalota és a Lehel tér M között közlekedik.
– 14-es villamos: minden nap 14M jelzéssel közlekedik.
A villamosok a pótlóbuszokéhoz hasonló menetidővel közlekednek, de várhatóan kisebb lesz rajtuk a zsúfoltság, és ugyanúgy átszállást biztosítanak az 1-es villamosra, a 75-ös és a 79-es trolibuszokra, illetve a 105-ös buszra.

Közlekedő Tömeg fényképe.

Újpestről a többi metróhoz

A metrópótló buszok mellett Újpest és a belváros között a jelentősen sűrűbben közlekedő 20E, a 30-as, a 30A és a 230-as jelzésű autóbuszok is igénybe vehetőek. Újpest felől:
– a Hősök terénél az M1-es,
– a Keleti pályaudvarnál pedig az M2-es és az M4-es metrókra lehet átszállni, melyekkel szintén el lehet jutni a belvárosba, illetve az M3-as metróhoz.
– Ezek az autóbuszok ugyanúgy átszállást biztosítanak az 1-es villamosra, a 75-ös és a 79-es trolibuszokra, illetve a 105-ös buszra.

Közlekedő Tömeg fényképe.

Rákospalotáról a belvárosba

A metrópótló buszok mellett a meghosszabbított útvonalon, Rákospalotáról az M3-as metró Lehel téri végállomásáig közlekedő 12M villamos is igénybe vehető.

A villamos által nem érintett részekről ajánlott rögtön a belváros irányába elindulni, Újpest érintése nélkül:
– a 25-ös és a 225-ös autóbuszokkal az M1-es metró,
– a 196-os és a 196A buszokkal pedig Újpalotán átszállva a Rákóczi úti gyorsjáratok is elérhetőek.
– Aki teheti, az 5-ös busz helyett használja a 69-es villamost, mellyel szintén elérhető az M1-es metró.

Közlekedő Tömeg fényképe.

Óbudáról a belvárosba

Javasoljuk, hogy kerüld el az Árpád hidat, és használd a H5-ös hévet, illetve a 19-es és 41-es villamosokat, melyekről:
– a Batthyány téren az M2-es metróra,
– a Margit híd, budai hídfőnél pedig a nagykörúti villamosokra szállhatsz át.
– Ha a 9-es, vagy a 109-es buszokat használod, javasoljuk, hogy a Margit híd, budai hídfőnél szállj át a 4-es és a 6-os villamosokra, elkerülve a belső szakaszok torlódásait.

Ha mégis muszáj az Árpád hídon át közlekedned, akkor lehetőleg ne szállj át a metrópótlóra. Használd inkább a Lehel utca / Róbert Károly körút megállónál elérhető 12M és 14M jelzésű villamosokat, melyekkel ugyanúgy elérhető az M3-as metró Lehel téri és Újpest-központi állomása, és a többi átszállási kapcsolat is.

Közlekedő Tömeg fényképe.

Vonattal a belvárosba

A metrópótló járatok jelentősen hosszabb menetidővel közlekednek. Ha teheted, használd inkább a Budapest-bérlettel is igénybe vehető elővárosi vonatokat, melyekkel 10-15 percet is könnyedén megspórolhatsz.

Vonatok indulnak a Nyugati pályaudvar felé:
– Rákospalota-Újpest vasútállomásnál átszállva 10–15 percenként,
– Aquincum H-nál, Újpest-Városkapunál és Angyalföld vasútállomásnál (decemberben készül el) átszállva 30 percenként,
– az Árokhát út megállóhelynél (125, 170, 225, 270) átszállva Rákospalota-Kertváros vasútállomástól 60 percenként.

Javasoljuk, hogy használd a Google Maps utazástervezőjét, mivel az a BKK-járatok folyamatosan frissülő adataival és a vasúti menetrenddel egyaránt tervez.

Közlekedő Tömeg fényképe.

Metrópótlás biciklivel

A metrópótlás által érintett területeken hosszabb ideig fog tartani az utazás – jobban jársz, ha két kerékre váltasz! A kerékpározás a legmegbízhatóbb, legolcsóbb, legegyszerűbb közlekedési mód, ami kiválóan alkalmas metrópótló eszköz lehet, és ehhez megvannak a megfelelő útvonalak is.

Újpestről nagyjából fél óra alatt be lehet érni a belvárosba biciklivel – ezt többféle útvonalon teheted meg. A zavartalan, panorámás Duna-parti bicikliúttól kezdve a Lehel téri ideiglenes metróvégállomás közvetlen elérését biztosító kerékpársávok és kerékpárutak mellett a Hősök tere, az Andrássy út, de még a Váci úti irodaházak is könnyen elérhetőek. Budára is kerékpárutakon tudsz átmenni, és kelet-nyugati irányban is több kerékpárút közül választhatsz, ha jobbra vagy balra fordulnál.

A metrópótlás alatti biciklis közlekedés segítésére a Magyar Kerékpárosklub elindította Metrópótló kampányát. 

Honlapjukon pontos útvonalakat, kerékpártámaszok helyeit, illetve további jótanácsokat is találsz: http://kerekparosklub.hu/metropotlo

Közlekedő Tömeg fényképe.

Metrópótlás Bubival

A metrópótlás által érintett területeken hosszabb ideig fog tartani az utazás – jobban jársz, ha két kerékre váltasz! Ha nincs saját biciklid, használd bátran a Bubi közbringarendszert, mely tökéletes kiegészítője más közlekedési eszközöknek. Kerékpáros közlekedéssel sok időt meg tudsz spórolni, hiszen nincsen várakozási idő, illetve a sűrű állomáshálózatnak köszönhetően a gyaloglási időd is rövidebb lehet.

A Bubi biciklik a Forgách utca és a Corvin-negyed között minden metróállomásnál elérhetőek. Külön javasoljuk a Bubit:
– a metrópótló járatok Lehel téri végállomása és a Nyugati pályaudvar, illetve a belváros között
– rövid, néhány megállós utazások kiváltására

A Bubit legegyszerűbben bérlettel tudod igénybe venni, ezt a BKK Ügyfélközpontjaiban, például a Deák Ferenc téren, vagy a Ferenciek terén tudod megvárásolni. Amennyiben éves BKK-bérleted van, kedvezményesen vásárolhatsz Bubi-bérletet, amit akár több ismerősöddel közösen is használhatsz!

A Magyar Kerékpárosklub Metrópótló oldalán további információkat találsz a kerékpáros útvonalakról: http://kerekparosklub.hu/metropotlo

A BKK kerékpáros térképét itt találod: http://bkk.hu/m3felujitas/kerekparos-kozlekedesi-lehetosegek.php

Közlekedő Tömeg fényképe.

süti beállítások módosítása