Közlekedő Tömeg

Kérjük vissza a Bubi-állomást az Astoriához!

2017. július 25. - Közlekedő Tömeg

Július 25-étől közel két hónapig nem lehet használni az Astoriánál lévő Bubi-állomást, közmű-rekonstrukció miatt – a reggeli bejelentés után az állomásnak kora délután már hűlt helye sem volt. Nem ez az első alkalom, hogy indokolatlanul zárnak le egy állomást, annak ellenére, hogy percek alatt áthelyezhették volna, ráadásul a megfelelő tájékoztatás hiányával tovább nehezíti a BKK a saját közbringarendszerének használatát.

img_5474_1.JPG

A BKK három szempontból is súlyos szakmai hibát követett el az állomás felfüggesztésével:

  1. Az egyik legforgalmasabb, heti több száz bérlést lebonyolító állomás esett ki hosszú időre. Az Astoria folyamatosan a legnépszerűbb gyűjtőállomások közt szerepel, amely abból következik, hogy egy fontos, metrókapcsolattal rendelkező csomópontnál van. “Az állomási logikából fakadóan csak akkor működik, hogy ha koncentrikusan haladva, legfeljebb 500-600 méter lehet két állomás között.” - nyilakozta Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója múlt hét pénteken az Inforádióban. Az állomás lezárása miatt azonban ez a távolság 800-900 méterre nő a környéken, így az Astoriától legalább 5 percet kell sétálni egy állomásig, amivel elveszik a Bubi által adott előny…kepkivagas.PNGA hálózatban egy nagy lyuk alakult ki az Astoria kiesésével

  2. Tájékozatás hiánya: Az lezárásról csupán egy Facebook poszt értesítette a felhasználókat, így sokak meglepődve fognak szembesülni az állomás eltűnésével a helyszínre érkezve, ahol semmilyen tájékoztatás nincs ezzel kapcsolatban. Ha valaki emiatt lépi túl a 30 perces ingyenes bérlést, visszatérítik vajon neki a túlhasználat díját?
    A megfelelő tájékozatás valahogy így nézett volna ki: egy héttel a lezárás előtt közlemény a honlapon és a helyszínen, napi szintű Facebook posztok, a regisztrált felhasználóknak külön figyelmeztetés küldése SMS-ben és emailben.

  3. Az állomás áthelyezése nem történik meg: A Bubi elindításakor a BKK még büszkén hangoztatta előnyként, hogy állomások könnyen telepíthetőek, és áthelyezhetőek. Ezt jól bizonyítja az is, hogy az érintett állomást is 2 óra alatt nyomtalanul eltüntették, biciklikkel együtt. Miért nem lehetett akkor áthelyezni egy másik pontjára az Astoriának, ahol továbbra is használható? Ennek útjában valószínűleg az engedélyeztetés időigényessége, és a szándék hiánya állt: úgy kezelték az Bubit, mintha egy kivágható dísznövény lett volna csak az Astorián.

Hova lehetett volna áthelyezni? További három, erre alkalmas helyszín is van az Astorián:

img_5476_1.JPG

A Burger King előtt, a járda szélén.

img_5468_1.JPGA Rákóczi út túloldalán, a lépcsők mellett. Az itt a rendelkezésre álló hely kisebb, ezért ugyan kevesebb dokkolóval, de tovább üzemelhetett volna az állomás.

img_5470_1.JPGKároly körút túloldalán, a Mc Donald’s előtt, mindössze 2-3 parkolóhelyet felhasználva.

Ennek ellenére az állomás most másfél hónapig a raktárban fog állni, a felhasználók számára pedig nehezedik a Bubi használata a környéken. És ez sajnos nem az első ilyen eset: a tavasszal a Nagy Futam idején hasonlóan indokolatlan állomás-lezárás történt.

A közbringarendszer színvonalának ilyen fokú csökkentése elfogadhatatlan, azt javasoljuk a Bubi-felhasználóknak, hogy fejezzék ki elégedetlenségüket az üggyel kapcsolatban. Amennyiben sok panasz érkezik a lezárással kapcsolatban, van esély rá, hogy a BKK valóban megoldást nyújtson a problémára, illetve hogy a jövőben sem történik hasonló eset.

Az alábbihoz hasonló levelet érdemes elküldeni az ügyfélszolgálatra, a bkk@bkk.hu-ra (ha szeretnéd a tudtunkra adni, hogy elküldted, másolatban a kampany@kozlekedotomeg.hu címre is küldd el)

Tisztelt BKK!

Rendszeres Bubi-felhasználóként sajnálattal tapasztaltam, hogy az Astoria Bubi állomást másfél hónapra üzemen kívül helyezték, annak áthelyezése nélkül. Kérem, hogy mihamarabb tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az állomás – a csomópont valamely másik részébe áttelepítve – továbbra is elérhető legyen, hiszen az egy forgalmas, és fontos eleme a hálózatnak

Kérem, hogy a jövőben minden lehetséges módon törekedjenek arra, hogy az üzemen kívül helyezendő állomások – azok áthelyezésével – továbbra is elérhetőek maradjanak, illetve hogy bármilyen változásról legalább egy hétre előre, több platformon tájékoztassák a felhasználókat.


Üdvözlettel:

 

A BKK válasza

A BKK Zrt.-hez 2017. július 25-én érkezett elektronikus levelére hivatkozva az alábbi választ adjuk.

Tájékoztatjuk, hogy az „Astoria DN 800 és DN550 vízvezeték rekonstrukció” projekt keretén belül ideiglenesen szükségessé vált az Astoria MOL Bubi gyűjtőállomás elbontása. A vízvezeték-felújítás és csatorna csomópont-kialakítás az Astoria mindkét oldalát érinteni fogja egyidőben.

A gyűjtőállomás elbontásáról a tájékoztatást a MOL Bubi Közbringa rendszer által használt tájékoztatási felületeken megtettük. Az információ megjelent a Facebook-on, a BKK weboldalán, az érintőképernyős terminálok interaktív térképén, a MOL Bubi applikáció térképén, valamint a http://futar.bkk.hu utazástervezőn is a gyűjtőállomás üzemen kívüli állapota van feltüntetve. A további értesítési lehetőségek kidolgozásán az üzemeltetési tevékenységgel foglalkozó munkatársaink folyamatosan dolgoznak, melyhez javaslatokat a jövőben is szívesen fogadunk, mivel minden fejlesztésünk elsődleges szempontja az ügyfélélmény növelése.

Az Astoria környezetében lévő gyűjtőállomások kerékpárral való felkeresése az átlag használati időt (15,6 perc) nem hosszabbítja meg olyan mértékben, hogy az ügyfeleink túllépjék a 30 perces díjmentes időszakot. A metrókapcsolatról érkező, MOL Bubit igénybe vevő ügyfeleink a környező gyűjtőállomásokhoz legfeljebb 5 perc sétával elérnek, illetve igénybe vehetőek a metróvonal környező megállóihoz telepített gyűjtőállomások is, amennyiben két metróállomás közötti helyszínt keresnének fel MOL Bubival.

A gyűjtőállomás áthelyezésekor az alábbiak miatt döntöttünk a gyűjtőállomás leszerelése mellett:
- az Astoria területén párhuzamosan mind a két oldalon fog futni a vízvezeték rekonstrukció, így a Rákóczi út és Kossuth Lajos utca építkezéssel érintett, mind két oldalát és a járdák bizonyos szakaszait építési területnek fogják nyilvánítani.
- az alternatív helyszínként használható területek hermetikus zár alá fognak kerülni a rekonstrukció idejére, munkagépek felvonulási helyszínei lesznek, illetve a környező épületek tűzoltósági és katasztrófavédelmi felvonulási útvonalába esnek.

A leszerelt gyűjtőállomás elemeit az ideiglenes üzemszünet alatt a Közbringa Kft. karbantartja. A gyűjtőállomáson lévő kerékpárok továbbra is a rendszerben maradtak, a környező gyűjtőállomásokra kerültek átcsoportosításra.

A BKK Zrt. minden esetben maximálisan törekszik arra, hogy egy-egy gyűjtőállomás a környezet rekonstrukciója vagy rendezvény miatti lezárása helyett áthelyezésre kerüljön. Erre példa a FINA Vizes Vb keretén belül is áttelepítésre került Batthyány téri gyűjtőállomás, amely teljes funkciójával üzemel a vizes VB ideje alatt is egy ideiglenes helyszínen. Sajnos azonban vannak olyan esetek, amikor ez a lehetőség nem vehető igénybe.

Minden gyűjtőállomás áthelyezését a közbringarendszerben egyeztetünk az áthelyezést igénylő kivitelezőkkel és a BKK Zrt.-n belül az illetékes szakterületekkel. Komoly szempontrendszer alapján választjuk ki egy-egy gyűjtőállomás alternatív helyszíneit egy ideiglenes áthelyezésre, melyet utána a lezárást igénylő partnerekkel közös helyszíni bejáráson egyeztetünk. Egy gyűjtőállomás helyszínének kiválasztásánál az alábbi szempontokat vesszük figyelembe:
- Hálózati jelleg fenntartása,
- jól látható elhelyezés,
- gyalogosforgalmat nem akadályozhat,
- az ideiglenes helyszín infrastruktúrájának meg kell felelnie az akadálymentes és szabályszerű megközelíthetőségnek,
- tűzoltósági és katasztrófavédelmi felvonulási útvonalat tilos elfoglalni, annak megközelítését akadályozni,
- minden irányból könnyen megközelíthető legyen gyalogosan,
- minél kevesebbet ösztönözzön járdán kerékpározásra.

A fentieken kívül számos szempontot kell még figyelembe vennünk, és az állomás ideiglenes helyszínét természetesen a terület tulajdonosával is engedélyeztetni kell.

Megértését köszönjük, a gyűjtőállomás lezárásával okozott kellemetlenségért pedig szíves elnézését kérjük. A jövőben is törekszünk arra, hogy a közbringarendszer maximálisan kiszolgálja az ügyfelek igényeit.

Budapest, 2017. július 26.

süti beállítások módosítása