Közlekedő Tömeg

Bemutatjuk a HolaBubit!

2016. november 30. - Közlekedő Tömeg

A MOL Bubi közbringarendszerrel kapcsolatban (bár a bérlési és utazási adatok nyilvánosak) eddig nem volt lehetőség a bérelt kerékpárok útvonalának és a bérlők utazási szokásainak részletesebb böngészésére. Éppen ezért elkészítettük a HolaBubit, melyen látványosan jelennek meg a bérlések útvonalai, illetve annak sűrűségei. 

kt_instagram_adv_02_holabubi_terkep1-01.png

A különböző internetes oldalak (pl. bikes.oobrien.com) általában az állomások pillanatnyi telítettségét és annak időbeli változását elemzik. A Közlekedő Tömeg a

  • részletesebb kihasználtsági adatok begyűjtése és elemzése, valamint
  • az ebből származó statisztikák elkészítése

érdekében indította el a HolaBubit, mely itt érhető el: kozlekedotomeg.hu/HolaBubi

Az oldal a citybik.es utazási adatainak felhasználásával mutatja meg az utazások listáját és hozzávetőleges időtartamát, a különféle szűrőfeltételekkel pedig a lehető legkényelmesebben és leglátványosabban tudjuk az adatokat szemléltetni.

A HolaBubi használatával könnyedén lekérdezhető egy adott állomáshoz érkező vagy onnan induló bérlések száma, illetve az egyes biciklikhez tartozó bejárt útvonalak listája is.

kt_instagram_adv_02_holabubi_terkep2-01.png

A forrásoldal sajátosságai miatt:

  • Az adatok késése rendszeres: a biciklik állomásról való elmozdításának el kell jutnia az adatforráshoz, onnan pedig hozzánk. Előfordulhat, hogy valójában több utat egynek érzékel a rendszer, mert nem észlelte, hogy közben le lett adva egy állomáson a bringa.
  • Mivel csak az állomásokat figyeljük, nem tudjuk, melyik felhasználó ül a bringán, sőt, a logisztikai mozgatásokat és a valódi bérléseket sem tudjuk megkülönböztetni. A HolaBubi rendszere az egyes felhasználókra vonatkozóan semmilyen adatot nem gyűjt, tárol vagy használ fel. A felhasználók megfigyelése ebből következően lehetetlen.
  • Gyakran előfordul olyan fiktív bérlés, amikor egy bicikli kiinduló- és célállomása megegyezik, és kb. 3-5 perc hosszú. Ez egy eddig ismeretlen hiba következménye, kb. 5%-át teszik ki a napi bérléseknek.

A HolaBubi fejlesztése nem áll meg, a jövőben további funkciókat is tervezünk bevezetni a programban. Észrevételeiteket szívesen olvassuk itt: info@kozlekedotomeg.hu

Használjátok, és osszátok meg ismerőseitekkel!

süti beállítások módosítása