Közlekedő Tömeg

Maradjon az elsőajtózás!

2016. szeptember 10. - Közlekedő Tömeg

Az első ajtós felszállási rend és a fedélzeti jegyárusítás beszüntetésével nem értünk egyet.

Természetesen nagyon sajnáljuk a történteket, ám ebben az ügyben a Fővárost nem lehet okolni. A BKK hivatalos tájékoztatása szerint minden szolgáltató szuverén döntése volt, hogy autóbuszait zárt vezetőfülkével, biztonsági-kamerarendszerrel kéri-e.

Mi azt szorgalmazzuk, hogy a járművezetők bevonásával jelöljenek ki olyan járatokat, ahol a jegyellenőrzés fokozott hatósági jelenlét mellett zajlik. Ezeken a veszélyesebb járatokon a járművezető testi épségét egy-egy vizsgázott vagyonőr, közterület-felügyelő vagy rendőr biztosítaná.

A mai állapotok védelmében elmondanánk még, hogy az új felszállási rend bevezetése óta az érintett járatokon jelentősen csökkent a bliccelők száma és egy időben ezzel nőtt a Budapesti Közlekedési Központ jegyértékesítésből származó bevétele is. Ennek oka, hogy az első ajtós felszállási rendű járatokon a járművezetőknél is lehet vonaljegyet kapni, így legalább az, aki szeretne jegyet vásárolni, kényelmesen megteheti a buszon. Ha pedig a RIGO elektronikus jegyrendszer is megvalósulna, ez még hatékonyabbá válna, hiszen érintésmentes utazási és bankkártyákkal jelentősen gyorsabb és egyszerűbb lenne az ellenőrzés és értékesítés folyamata.

Mi türelmet és megértést kérünk mindkét fél részéről. Javasoljuk külföldi és hazai példák elemzését, a budapesti lehetőségek vizsgálatát, de nem értünk egyet a szakszervezetek felől tapasztalható ellenállással és a felelősség áthárításával. Reméljük, sikerül olyan megoldást találni, amivel nem romlik az utaskapcsolat, de a járművezetők is nagyobb biztonságban fogják magukat érezni.

süti beállítások módosítása