Közlekedő Tömeg

Kényelmesebb közlekedés Mártonhegyen

2017. március 04. - Közlekedő Tömeg

Március 6-ától (hétfőtől) megváltozik a Mártonhegyen közlekedő 102-es járat menetrendje, miután januárban megkerestük a BKK-t egy járathangolási problémával kapcsolatban. A módosított menetrendnek köszönhetően a 110-es és 102-es buszok a hétköznap esti időszakban egyenletesebben és sűrűbben közlekednek, valamint bővült a 102-es járat üzemideje, és több időszakban biztosított a kényelmes átszállás az M2-es metró és a buszjárat között.

Hangolatlan járatok

A 102-es és a 110-es buszok a város irányába azonos útvonalon haladnak több megállón keresztül, a nap nagy részében egymáshoz hangoltan.

110_112_kozos.jpgA 102-es és a 110-es járatok közös szakasza (piros színnel). Térképalap: BKK

Ez a hangolás azonban az esti időszakban egyáltalán nem teljesül. 19:30 után a két járat “párban” közlekedik, majd általában 20 percen keresztül egy busz sem indul. A jelenlegi menetrend nem utasbarát, hiszen a két járat 10 perces egyenletes követéssel is közlekedhetne, ezzel jobb szolgáltatást nyújtva a környéken lakóknak.

jelenlegi_reszlet.pngIndulások a Mártonhegyi úttól a városközpont felé, hétköznap este, 2017.03.05. előtt.

A helyzet javítása egy nulla forintos fejlesztéssel, a menetrend egyszerű módosításával megoldható. Így tehát nem jelentkezik plusz járműigény, a költségek a jelenlegi szinten maradnak, mégis javul a szolgáltatási színvonal.

Menetrendi fejlesztés

Január végén felhívtuk a BKK figyelmét a problémára, és javaslatot tettünk annak kezelésére. Levelünkre azóta sem érkezett válasz, de látható, hogy március 6-ától a buszok megváltozott menetrend szerint közlekednek, melyek éppen az általunk kifogásolt hétköznap esti időszakban javítják a szolgáltatást.

megvalosult_reszlet.pngIndulási időpontok a Mártonhegyi úttól a belváros felé az új menetrend szerint.

Örömmel mondhatjuk tehát, hogy a Mártonhegy térségében lakók az esti időszakban sokkal jobb szolgáltatásban részesülhetnek!

Az általunk benyújtott javaslat a 110-es autóbusz menetrendjének módosítását ajánlottuk, de a BKK inkább a 102-es busz kaotikus menetrendjét vizsgálta felül, mely révén ugyanúgy meg tudott valósulni az általunk javasolt hangolás.

102_modositas.pngA 102-es autóbusz régi és új indulási időpontjai a Mártonhegyi útnál.

A változtatás a Szendrő utca irányába közlekedő járatokat is érinti. Többek között a Széll Kálmán téren az eddigihez képest kényelmesebb csatlakozás biztosított az M2-es metróról átszállóknak, továbbá az utolsó busz 8 perccel később indul, tehát az üzemidő is bővült.

Ami kimaradt: Garázsmenetek

Javaslatunk másik részében a garázsmenetekre vonatkozólag tettünk ajánlást. Az esti időszakban rengeteg busz megy utasok nélkül, sokszor a menetrendszerinti járatokkal megegyező útvonalon. A 102-es, a 110-es, és a 112-es busz garázsmenetei a felső végállomásuktól menetrend szerint csak az Apor Vilmos térig szállítanak utast, pedig utána a sokkal jobb átszállási kapcsolatokat nyújtó BAH-csomóponton is áthaladnak.

Sajnos ezek az autóbuszok az új menetrendben is csak az Apor Vilmos térig vannak jelölve.

garazsmenet.pngMenetrend szerint továbbra is csak az Apor Vilmos térig közlekednek a garázsmenetek.

További menetrendi fejlesztések

Hasonlóan a csepeli csatlakozások fejlesztéséhez, a probléma jelzése után itt is orvosolta a BKK a helyzetet. Amennyiben tudtok ehhez hasonló gondokról, írjátok meg nekünk, és továbbítjuk a BKK-nak, egy kidolgozott javaslat formájában!

süti beállítások módosítása